Hi!

Wiele razy broniłam się przed dodawaniem przepisów na bloga, ponieważ to nie była moja bajka. Nie była do pewnego czasu – gdy wprowadziłam zmiany w swoim odżywianiu przygotowywanie posiłków stało się dla mnie bardzo ważne. Nie tylko zaczęło sprawiać mi ogromną frajdę, ale też mam kontrolę nad tym co jem. Nie jestem fanem długiego siedzenia w kuchni, dlatego często potrawy, które przygotowuję nie zajmują wiele czasu: są szybkie, proste, smaczne i ZDROWE. Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę. „Sałatka – nic odkrywczego” – pomyślicie sobie. No pewnie, że nie! Ale myślę, że czasem fajnie poznać nowe smaki, a różnorodnych przepisów na sałatki nigdy za wiele. 
Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę od 3D Chili a w niej między innymi olej lniany, który używam już od dawna. W oleju tym dodatkowo znajduję się kapsaicyna pozyskiwana z papryczek chili, która wspomaga pracę układu pokarmowego i daje olejowi lekko pikantny smak. To, że olej lniany jest bardzo zdrowy wiedzą chyba wszyscy, jednak nie wszyscy go używają. Nasiona lnu zawierają w sobie między innymi kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, których każdy z nas potrzebuje – organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć. Niezmiernie ważne jest, aby codziennie spożyć chociaż małą dawkę (ja staram się jeść zarówno siemię lniane w ziarnach/mielone jak i pić olej). Dla wielu olej lniany nie jest najsmaczniejszy, jednak można go łączyć na wiele sposobów.
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I GRUSZKĄ
Składniki:

Krok po kroku:

1. Myjemy szpinak, gruszkę, ogórka (niby oczywista rzecz, jednak to naprawdę jest bardzo ważne, aby każde warzywo czy owoc umyć dokładnie przed spożyciem).
2. Mozzarellę kroimy w kostkę.

3. Gruszkę kroimy w półksiężyce (ja zdecydowałam się na trochę mniejsze kawałki).
4. Ogórka kroimy w plasterki.

3. Mieszamy wszystko i dodajemy siemię lniane w ziarenkach, sól, pieprz, słodką paprykę, cynamon oraz starty imbir (do smaku).

4. Dodajemy olej lniany (ja użyłam tego z 3D Chili – jedna saszetka w zupełności wystarczy).
5. Na koniec całość posypujemy orzechami włoskimi (można je wcześniej podsmażyć na patelni).

I gotowe! Sałatka jest przepyszna. Gruszka świetnie współgra ze szpinakiem i cynamonem a także przełamuje smak oleju lnianego – dodaje odrobinę słodkości. Ogórek i mozarella łagodzą całość a orzechy dodają smaczku. 
Przepis na sałatkę znalazłam w kalendarzu 3D Chili (w pierwotnej wersji można użyć rukoli, jednak ja za nią nie przepadam, dlatego wybrałam szpinak). Kilka słów o kalendarzu i całej diecie 3D Chili. Kalendarz otrzymałam wraz z kapsułkami odchudzającymi (jest to suplement diety, który ma w sobie wiele naturalnych składników) i olejem lnianym. Kapsułek nie używam, bo nie są mi potrzebne, jednak dostałam od Was sporo pytań czy ta dieta działa. Jeżeli stosujemy się do wytycznych, które znajdziemy w kalendarzu (spis posiłków, ćwiczenia i nie zapominanie o tabletkach) to TAK. Dowodem potwierdzającym działanie tej diety jest moja mama, która rozpoczęła miesięczne wyzwanie i po dwóch tygodniach zauważyła pierwsze efekty. Ja ograniczam się jedynie do stosowania oleju lnianego (dzięki temu, że nie trzeba go trzymać w lodówce i jest w saszetkach jest to świetna alternatywa np. na wyjazdy) i przeglądania/wykorzystywania przepisów z kalendarza, które pokazały mi wiele nowych możliwości łączenia oleju z innymi składnikami.

Do następnego!