Od dzisiaj przez najbliższe cztery tygodnie przedstawię Wam moje propozycje na szybkie i smakowite posiłki.  Wszystko to w ramach akcji, do której zostałam zaproszona przez markę Tefal. Moim zadaniem jest pokazanie swoich ulubionych, prostych i smacznych przepisów na śniadanie, obiad, deser i dodatkowo kolacje + przy okazji dowiecie się kilka rzeczy na temat produktów marki Tefal ☺ Na trzy pierwsze posiłki będziecie mogli głosować w konkursie, w którym biorę udział na fan page’u Tefala (klik). Nie ukrywam, że konkurencję mam dużą, bo większość blogerów to albo blogerzy kulinarni, albo Ci, którzy z gotowaniem mają dużo do czynienia. Ale, ale… walczymy razem gdyż… jeśli moje dania zdobędą największą ilość lajków to wygram dla WAS, moich czytelników dwa zestawy nagród: robot planetarny Masterchef Gourmet, wyciskarka Infiny Press oraz patelnia Talent naleśnikowa. Dodatkowo możecie wziąć udział bezpośrednio w konkursie, w którym do wygrania będzie cały zestaw produktów Tefal. Regulamin akcji znajdziecie tutaj.

Przejdźmy jednak do dzisiejszego przepisu. Na śniadanie bardzo często wybieram omlety owsiane. Wiele razy po wrzuceniu zdjęcia prosiliście o przepis i chociaż nie mam jakiegoś konkretnego przepisu to dzisiaj prezentuję Wam sposób przygotowania pysznego, zdrowego i bardzo prostego śniadania w mniej niż 20 minut!  :)

 

OMLETY OWSIANE – nie mam konkretnych proporcji. Wszystko zawsze wrzucam na oko ☺ Oto produkty, których będziemy potrzebować aby przygotować omlety owsiane z żurawiną + koktajl z kiwi:

DSC00403dd-001

DSC00405dfs-001

DSC00407df kopia-001

Możemy też dorzucić cynamon, orzechy – co tylko nasza dusza zapragnie.

 

1. Na początku roztrzepujemy jajko

DSC00408d2. Bierzemy dużą miskę i do jajka dorzucamy płatki owsiane, odrobinę mleka i żurawinę. Można użyć blendera, ja użyłam blender ręczny Tefal Infiny Force, którym dosłownie delikatnie rozdrobniłam płatki i żurawinę.  Dzięki możliwości ustawiania mocy mogłam wybrać najsłabszą wersję, która tylko delikatnie zajęła się moją „masą” na omlety.

DSC00412

 3. Jeśli masa będzie za sucha oznacza to, że potrzebujemy więcej jajek (całość ma delikatnie pływać)☺ Rozgrzewamy patelnie. Ja do smażenia placków, omletów, naleśników zawsze używam patelni naleśnikowej Tefal Talent, bo bez problemu można przerzucić omlet na drugą stronę. W patelniach tych bardzo lubię to, że mają powłoki nieprzywierające Titanium Pro (omlety czy pancakes smażę bez oleju) i unikalny wskaźnik temperatury smażenia, dzięki czemu możemy ocenić kiedy patelnia jest idealnie nagrzana.

DSC00425d4. W międzyczasie gdy smażą się omlety obieramy kiwi (lub inny owoc), dodajemy jogurt naturalny i robimy koktajl. Przy robieniu koktajlu pomógł mi wielofunkcyjny robot kuchenny Tefal Masterchef Gourmet – z zegarkiem w ręku 20 sekund i koktajl gotowy ☺

PRZEPIS SNIADANIE5. Bierzemy drugą patelnie (Tefal Talent 26 cm) i prażymy na niej pestki dyni i słonecznik.

DSC00427d6. Omlety smażymy na suchej patelni, połowa mocy, dosłownie kilka minut z każdej strony. Śniadanie gotowe, omlety można posmarować jogurtem naturalnym ☺ Pysznie, zdrowo i smacznie.

DSC00433d

Przypominam, że na powyższą propozycję śniadania będzie można głosować tutaj. Jeśli moje dania zdobędą największą ilość głosów to wygram dla Was zestawy marki Tefal :) A już za tydzień kolejna propozycja tym razem pomysł na smaczny obiad – ryba, puree z czegoś pysznego a i dekoracja mam nadzieję, że Was zachwyci.

Do następnego!