Jakiś czas temu obiecałam, że podzielę się z Wami przepisem na domową wersję naszego ulubionego śniadania z Los Angeles! Eggslut w LA tak nam zasmakował, że Radek zaraz po powrocie zaczął serwować takie śniadania w domu. Udało mu się stworzyć bardzo zbliżony sos i ogólny smak. Cała potrawa to nic wielkiego, ale po złączeniu wszystkich składników… no niebo w gębie! Zresztą musicie przekonać się sami! Poniżej zamieszczam Wam przepis. Enjoy! :)
SKŁADNIKI:
– koniecznie bułka mleczna (najlepiej gdyby udało Wam się dorwać taką większą, pulchną),
– miękkie awokado,
– czerwona cebula,
– majonez (może być taki domowej roboty, wegański czy też taki standardowy),
– sos Chili Ostry Sriracha (powinien być dostępny w większości sklepów)
– jajka,
– żółty ser (najlepiej taki, który delikatnie się roztapia np. cheddar, ale jeśli nie macie gdzie kupić, to może być taki do tostów)
– sól, pieprz, miód
Na początku kroimy cebulę w piórka (dwie, małe cebule). Podsmażamy ją w garnku na maśle, dodajemy sól, pieprz. Czekamy chwilę (około 3 minut) i dodajemy łyżkę miodu. Dolewamy wrzątku, żeby to wszystko mogło się gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie cebula jest gotowa.
Następnie robimy sos. Tutaj sporo zależy od tego czy lubimy ostre dania czy nie. Jeśli chcemy, aby sos był optymalny, to do czterech łyżeczek majonezu dodajemy jedną łyżeczkę sosu chili. Najlepiej sprawdzić sobie czy taka ostrość nam odpowiada (wtedy możemy ewentualnie dodać kolejną łyżeczkę itd). My zazwyczaj dodajemy dwie łyżeczki (ale to już jest ostrzejsze).
Kolejny krok to jajecznica – tutaj każdy robi ją po swojemu, tak jak lubi, zatem proporcje i przyprawy dostosujcie pod siebie! Dobrze, żeby była pulchna. Nam tak naprawdę jedno jajko wystarczy na jedną porcję (jedną bułkę), zatem najczęściej robimy jajecznicę z trzech jajek. Po zrobieniu jajecznicy kroimy awokado i zabieramy się za składanie naszej buły.
1. Kroimy bułkę na pół i wkładamy do piekarnika aż delikatnie nabierze chrupkości.
2. Po chwili wyciągamy bułę i smarujemy obydwie połówki sosem. Na górną kładziemy ser i ponownie umieszczamy ją w piekarniku.
3. Na drugiej połówce umieszczamy po kolei: jajecznicę, awokado i cebulę.
4. Wyciągamy z piekarnika górną część z lekko roztopionym serem i domykamy naszego „burgera”.
Voila! Śniadanie gotowe. Pamiętajcie, że ważnym składnikiem jest tu właśnie bułka mleczna, karmelizowana cebula i sos z dodatkiem chili.
SMACZNEGO! :)
Jeeeeej ale to musi być pyszne, narobiliście mi smaka ❤️
❤️❤️❤️
Gdzie można zjeść takie pisane śniadanie 😉 ❤
Egg Slut w Los Angeles :)
A gdzie dorwaliscie taka bulke mleczna?
W piekarni ? bułka mleczna – w większości piekarni będzie tylko trzeba znaleźć tają, która nam najbardziej podpasuje ??
Obłędne! Pyszne !!! Dziękuje Ci Paula za ten przepis :)
Co prawda – miałam bułkę poznańska, i cebule biała ale wyszło na prawdę wyśmienicie ❤️❤️❤️❤️🔥🔥🔥🔥
Ciesze się! :)
Gdzie kupujecie takie bułeczki? ?
W piekarni :)
Gdzie można takie bułki kupić?
W piekarni :)
W biedronce
W piekarni?!
O matko dlaczego juz jest 23 ? narobiliście smaka, jutro lece po składniki i bede robić! Dzięki za przepis ?☺️
Aaa daj znaka jak wrażenia smakowe ?
Osobiście wolę słodkie śniadania?? ale tą bułką to mnie przekonałaś? muszę koniecznie spróbować ?
Daj znać jak zrobisz ?
Paula,
Zapowiada sie oraz prezentuje niezwykle smakowicie :-)
❤️❤️❤️
Na ile porcji starcza podana ilość składników?❤️
3 bułki :)
Pysznie wygląda ten śniadaniowy burger. Nie wiem, gdzie ja znajdę taką bułeczkę mleczną :)
Dziękuję za przepis, wyszło bardzo smaczne, dodaje do ulubionych ?
Pyszne burgery, bardzo nam smakują 😉 gdzie kupiłaś takie piękne talerze? Pozdrawiam serdecznie
Rosenthal :)
A ze zwykłą bułką do hamburgera nie będzie dobre?
Będzie :) Ale lepiej mleczna.
Kochana szukam torebki portmonetki może trafiłaś na jakąś? Podasz nazwę sklepu? Wdzięczność ma będzie ogromną ? wypoczywajcie ??
Hmm nie kojarzę aktualnie ale poszukaj może w Parfois? :)
Przepyszny ?
Przepyszne !!! Wielkie dzieki za ten przepis 😊🥰
Dzisiaj zrobiłam i było meega :)). To teraz nasz hit śniadaniowy, tylko zamiast awokado dałam boczek
Jajecznica w bułce ;-) Prawdziwy przysmak w USA, a jednocześnie proste i szybkie danie do wykonania :-)
Zrobiłam z domową bułką i majonezem – niebo w gębie ? mój partner też stwierdził, że bardzo dobry ten jajeczny burger ?
Ale super!!!:)
Koniecznie do zrobienia w weekend! Wygląda pysznie!
Ale narobiłaś smaka! Wczoraj nie zrobiłam jedzenia do pracy i dzisiaj na śniadanie wyjadam w pracy firmowe słodycze reklamowe :D
:))
Wydaje się banalne, ale z pewnością niebanalnie smakuje! Mam nadzieję, że w sobotę rano uda mi się dostać takie bułeczki w piekarni i razem z żoną coś wykombinujemy :)
Polecam!!! :)
Zrobiłam i wyszło przepysznie! Tylko oprócz bułki mlecznej dałam zwykłą, fajnie przypieczoną. Polecam!
Aż zgłodniałem, gdy zobaczyłem tę pyszną bułeczkę. Na drugi dzień kupiłem prawie wszystkie składniki, które podajesz w przepisie (zapomniałem o awokado) i wyszło rewelacyjnie.
Polecam tez bułkę maślaną :)
Ta cebulka to mistrzostwo swiata! A buleczki maslane upieklam sama i wszystko wyszlo przepyszne!
Paula, jakie to pyszne! To moje nowe śniadaniowe odkrycie, od teraz na pewno częściej będę serwować sobie takie pyszności :)) bułka maślana rzeczywiście robi super robotę w tym przepisie!