Po naszych ostatnich kulinarnych stories zasypaliście nas prośbami o trzy przepisy: warzywny rosół, kotlety z selera i sos do spaghetti. Nie są to żadne wybitne dania, ale są absolutnie przepyszne! Każdy przepis jest banalnie prosty i co najważniejsze: szybki! W sosie do spaghetti znajdziecie pewnie małe innowacje, które jednak razem dają zabójczy smak! Rosół warzywny to taka klasyka, a od kotletów z selera jesteśmy uzależnieni! :) Smacznego!
1. Rosół warzywny
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- natka pietruszki
- 1 por
- połowa selera
- domowa, kostka rosołowa (można użyć kupnej)
- lubczyk (2 liście)
- liść laurowy
- sól
- pieprz czarny w ziarnach
- ziele angielskie
Do około 2 litrów wrzącej wody wrzucamy domową kostkę rosołową. Opalamy/przypiekamy (na gazie lub patelni) cebulę w całości – może być przekrojona na pół. Doprawiamy wywar: 2x ziele angielskie, 4 ziarna pieprzu, szczypta soli, świeżo mielony pieprz z młynka. Wrzucamy wszystkie warzywa do wywaru (łącznie z przypieczoną wcześniej cebulą). Wrzucamy liść laurowy i lubczyk. Całość gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Gotujemy i dodajemy makaron. Proste i pyszne!
2. Kotlety z selera
Składniki:
- jeden seler (to około 6 kotlecików)
- oliwa z oliwek
- jajko
- cebula
- sól
- pieprz
- słodka, czerowona papryka w proszku
- curry
- kurkuma
- oregano
- bułka tarta
- mąka
Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Następnie ucieramy cały seler na tarce (na małych oczkach). Wrzucamy go do garnka, do cebuli. Podsmażamy całość aż zmięknie i potem czekamy aż wystygnie. Następnie do selera i cebuli wbijamy jedno jajko, dodajemy sól, pieprz, łyżkę stołową mąki i po jednej łyżeczce słodkiej, czerwonej papryki, curry, kurkumy i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i zabieramy się za robienie kotlecików. Uszykowanego klopsa „zanurzamy” w bułce tartej z mąką i wkładamy go na rozgrzaną wcześniej (z olejem) patelnię. Smażymy na małym ogniu :)
3.Sos do spaghetti
Składniki:
- oliwa z oliwek
- cebula
- ząbek czosnku
- papryczka chili
- mrożony groszek
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1 przecier pomidorowy (około 30g)
- 30 ml czerwonego, wytrawnego wina
- syrop klonowy (jeśli nie mamy to miód)
- słodka, czerwona papryka
- bazylia
- sos sojowy
- sól
- świeżo mielony pieprz
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy i dodajemy jedną puszką pomidorów. Chwilkę mieszamy i dodajemy trzy małe łyżeczki syropu klonowego (lub miodu) i czerwoną paprykę w proszku. Czekamy z dwie minutki i następnie dolewamy 30ml czerwonego wina. Czekamy chwilę aż wino odparuje i dorzucamy koncentrat pomidorowy, łyżkę sosu sojowego i suszoną bazylię. Doprawiamy też całość solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy mrożony groszek i gotujemy całość około 5 minut. Sos do spaghetti gotowy. Pamiętajcie by na koniec jak już połączymy sos z makaronem dodać też ser! :)
Smacznego! :)
A czy można prosić o przepis na danie które ostatnio u was gościło tj. makaron z zupek chińskich (chyba) i do tego sos? Albo mniej więcej co to takiego?
Zrobimy przepis :)
Swietnie wszystkie, kocham seler wiec na pierwszy rzut będzie ten przepis :)
Ciesze się! A kotlety z selera są bardzo proste i przepyszne! :)
Hej, a powiecie jak zrobić te pieczarki , który ostatnio były na kotletach z selera? Takie w czerwonym sosie, Radek wrzucał u siebie na story :)
Będzie kolejny wpis z przepisami w sobotę! :)
Na pewno wypróbuję! Jedynie do selera mam uprzedzenia, jakoś nie przepadam za jego smakiem 😜 skąd bierzecie pomysły na potrawy? Pozdrawiam! 😀
Radek ogląda dużo programów kulinarnych, które go inspirują :) Plus jego pomysły z głowy i powstają pyszne i proste dania! :)
Ale się cieszę na te przepisy 😍 nawet nękałam na IG kiedy będą 🙊😅
Zrobiłam te kotleciki z selera wcześniej- takiego smaka narobiliscie ale teraz jak czytam to wiem, że będą lepsze 🤩
Ja dodałam jeszcze trochę wędzonej papryki i dała fajny posmak 🤗
Ciesze się!!! <3
A ja mam inna prośbę . Moglibyscie pokazać jak robić , zaplanować zakupy na dwa tyg ?Wspomnialas ze staracie się właśnie tak robić . A mi nie wychodzi bo zawsze zapomnę czegoś :/ czy robicie listę itp?
Tak, robimy listę :) To w praktyce nic trudnego, trzeba zrobić sobie dokładną listę, ale wcześniej tez przeanalizować trochę plan gotowania :)
Super 😊😊😊 wielkie dzięki 😊
:)
Te kotlety z selara muszę zrobić! Wydają się bardzo apetyczne, a przepis prosty – czyli tak jak lubię:) dziękuję za przepisy :)
Tak – prosty i bardzo szybko się je robi! :)
No fakt – dasz kostkę , wszystko bedzie smakować – sama chemia
Dlatego robisz samemu kostkę. Przynajmniej u nas Radek robi i mrozi. Kupnej nie polecam, ale jak ktoś nie ma lub nie umie to niech dodaje i kupną :)
Paula,
Co robicie z warzywami z rosołu? Macie może przepis na jakiś smaczny pasztet, albo jakieś inne triki? Chętnie skorzystam bo nie lubię marnować jedzenia:-)
Jemy! :) Wszystkie!
Bardzo proszę o przepis na domową kostkę rosołową 🙏😊😉
My korzystamy z przepisu z Kwestii Smaku :)
Wypróbowaliśmy wszystkie 3 przepisy i powtarzaliśmy je, już wielokrotnie😊, dania są pyszne 👍
Dziękujemy💐
P.s. osobiście wyczekuje🙏 przepisu na risotto z grzybami 😉 wyglądało obłednie 😊😊😊
Ale radość!!! :)
Dziękuję za przepisy, fajnie że się nimi dzielicie, może kiedyś zamieście również przepis na Risotto, bo wyglądało obłędnie.
Podzielimy się! :)
Paula podasz przepis na własną kostkę rosołową? Jestem ciekawa Twojego przepisu. Pozdrawiam
My korzystamy z przepisu z Kwestii Smaku :)
Super przepisy! Jeszcze tylko przepis na domową kostkę rosołową by się przydał.
My korzystamy z przepisu z Kwestii Smaku:)
Mniam! A kiedy dodajemy sos chili czosnkowy do spaghetti? 😊
Dodajesz razem z koncentratem i sosem sojowym. My już tutaj go nie uwzględniliśmy, bo większość osób teraz pewnie nie ma go w domu, a nie jest to żaden główny składnik :)
Dzięki :) ja akurat mam, więc dodam, ale to mega rozsądne z Waszej strony w tym czasie o nim nie pisać ;) pozdrawiam!
A czy seler musi być ugotowany? Chętnie zjem Ale nie jestem pewna 😂
Tak :)
Chciałam zapytać czy seler na kotleciki musi być ugotowany? W przepisie nie ma o tym mowy a w komentarzach doczytaliśmy ze tak. Według przepisu należy go tylko zetrzeć i podsmażyć.. nawet w składnikach nie ma podane „jeden ugotowany seler”.. czy z surowego podsmażonego tez wyjdą dobre?
W przepisie jest napisane że wrzucamy utarty seler do cebuli a potem czekamy aż wystygnie czyli tak… należy go ugotować :)
Dzięki serdeczne za przepisy. Kotlety z selera koniecznie muszę zrobić! Duuużo zdrowia Wam życzę! :-*
Wzajemnie! :)
A czy kotlety wyjdą z selera naciowego? 🤔
Raczej nie :(
Bardzo dziękujemy za przepisy, wypróbuję wszystkie na pewno i czekam na kolejne inspiracje! Jesteście najlepsi :)
Cieszymy się! :)
Robiłam ten sos do spaghetti i to jest sztos! Nie miałam akurat wina, ale wyszło pyszne :) Dziś jadłam drugi dzień.. Czekam na więcej przepisów!!! Najważniejsze, że bez mięsa :)
Ale się cieszymy!!! Na następny dzień jeszcze lepszy jest :)
Paula, super pomysł z kotletami z selera, już je zrobiłam! :)
Ale nurtuje mnie, w jakim celu wrzucasz warzywa do wrzątku, skoro przygotowujesz bulion? Wydaje mi się, że o to chodzi w wywarze, żeby jak najwięcej składników przeszło do wody, dlatego używa się wody zimnej – analogicznie, jak przy gotowaniu mięsnego rosołu :) Inna bajka, jak chcesz ugotować warzywa do spożycia bez wywaru – wtedy oczywiście zalewasz je wrzątkiem :)
Te kotlety mnie bardzo zainteresowały. Musze spróbować :) no i oczywiście sosu do spaghetti, bo ostatnio wyszedł mi niezbyt smaczny :(
Zawsze dodajesz przecier pomidorowy do spaghetti? Ja chyba jeszcze nigdy nie dodałam, bo wolę naturalny smak pomidorów :) ale czemu by nie spróbować :)
Spróbuj! :)
Ostatnimi czasy zainteresowałam się kuchnią wegetariańską. Myślałam, że smakowo jest trochę uboga… ależ ja byłam naiwna! Mnogość warzyw i ziół daje niesamowite doznania kulinarne ^O^
Kotlety z selera są przepyszne :) Dziękuję za przepis :)
Ciesze się! :)