Po naszych ostatnich kulinarnych stories zasypaliście nas prośbami o trzy przepisy: warzywny rosół, kotlety z selera i sos do spaghetti. Nie są to żadne wybitne dania, ale są absolutnie przepyszne! Każdy przepis jest banalnie prosty i co najważniejsze: szybki! W sosie do spaghetti znajdziecie pewnie małe innowacje, które jednak razem dają zabójczy smak! Rosół warzywny to taka klasyka, a od kotletów z selera jesteśmy uzależnieni! :) Smacznego!

1. Rosół warzywny

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • 1 por
  • połowa selera
  • domowa, kostka rosołowa (można użyć kupnej)
  • lubczyk (2 liście)
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz czarny w ziarnach
  • ziele angielskie

Do około 2 litrów wrzącej wody wrzucamy domową kostkę rosołową. Opalamy/przypiekamy (na gazie lub patelni) cebulę w całości – może być przekrojona na pół. Doprawiamy wywar: 2x ziele angielskie, 4 ziarna pieprzu, szczypta soli, świeżo mielony pieprz z młynka. Wrzucamy wszystkie warzywa do wywaru (łącznie z przypieczoną wcześniej cebulą). Wrzucamy liść laurowy i lubczyk. Całość gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Gotujemy i dodajemy makaron. Proste i pyszne!

2. Kotlety z selera

Składniki:

  • jeden seler (to około 6 kotlecików)
  • oliwa z oliwek
  • jajko
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka, czerowona papryka w proszku
  • curry
  • kurkuma
  • oregano
  • bułka tarta
  • mąka

Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Następnie ucieramy cały seler na tarce (na małych oczkach). Wrzucamy go do garnka, do cebuli. Podsmażamy całość aż zmięknie i potem czekamy aż wystygnie. Następnie do selera i cebuli wbijamy jedno jajko, dodajemy sól, pieprz, łyżkę stołową mąki i po jednej łyżeczce słodkiej, czerwonej papryki, curry, kurkumy i oregano. Wszystko dokładnie mieszamy i zabieramy się za robienie kotlecików. Uszykowanego klopsa „zanurzamy” w bułce tartej z mąką i wkładamy go na rozgrzaną wcześniej (z olejem) patelnię. Smażymy na małym ogniu :)

3.Sos do spaghetti

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chili
  • mrożony groszek
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 przecier pomidorowy (około 30g)
  • 30 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • syrop klonowy (jeśli nie mamy to miód)
  • słodka, czerwona papryka
  • bazylia
  • sos sojowy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy i dodajemy jedną puszką pomidorów. Chwilkę mieszamy i dodajemy trzy małe łyżeczki syropu klonowego (lub miodu) i czerwoną paprykę w proszku. Czekamy z dwie minutki i następnie dolewamy 30ml czerwonego wina. Czekamy chwilę aż wino odparuje i dorzucamy koncentrat pomidorowy, łyżkę sosu sojowego i suszoną bazylię. Doprawiamy też całość solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy mrożony groszek i gotujemy całość około 5 minut. Sos do spaghetti gotowy. Pamiętajcie by na koniec jak już połączymy sos z makaronem dodać też ser! :)

Smacznego! :)