Dzisiaj wraz z Radkiem mamy dla Was przepis na danie, które zrobicie w 15 minut. Idealny pomysł na kolację dla gości, czy na romantyczny wieczór. Przed Wami… krewetki z czosnkiem w białym winie!!! Danie wszystkim dobrze znane i jednym słowem: PRZEPYSZNE. Za każdym razem, gdy zajadamy się krewetkami i pokazuję Wam je na Insta Stories dostaję mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Dla niektórych przepis może oczywisty, ale dla tych którzy jeszcze tego nie robili proszę bardzo… oto krewetki, które zrobisz w 15 minut! :)
SKŁADNIKI:
– krewetki (my robimy z około 900gram)
– czosnek (5 ząbków)
– 1 papryczka chili
– natka pietruszki
– 1/2 cytryny
– pieprz/sól
– białe wytrawne wino
– oliwa z oliwek (2 łyżki)
1.
Rozgniatamy i kroimy czosnek. Następnie kroimy papryczkę chili. Wrzucamy to na rozgrzaną patelnie. Wcześniej na patelni rozgrzewamy masło. Czosnek i papryczkę chili podsmażamy około 2 minuty. Zapach towarzyszący przy tym jest obłędny!!! :)
2.
Do podsmażonego czosnku i chili wrzucamy krewetki. Co jakiś czas musimy je mieszać. Czekamy aż nabiorą trochę koloru. W międzyczasie doprawiamy je solą i pieprzem.
3.
Gdy krewetki złapią kolor dodajemy do nich białe wytrawne wino (około 70-100 ml) – najlepiej samemu wyczuć ile tego wina chcemy (żeby też nie przedobrzyć z jego ilością). Do tego dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny. Co jakiś czas mieszamy zawartość garnka – nie przykrywamy pokrywką.
4.
Czekamy około 6/7 minut, aż wino odparuje i krewetki nabiorą w 100% koloru. Na 2 minuty przed końcem wrzucamy pietruszkę i gotowe!
Nie ma sensu przelewać tego dania do specjalnego naczynia – najlepiej podawać je z garnka/patelni. Kwintesencją tego smaku jest sos! :) My podajemy krewetki z pieczywkiem i różnymi rodzajami sera. No i najważniejsze… postawcie dużo serwetek, bo krewetki jemy rękoma (przyda się też łyżka do sosu)! :)
SMACZNEGO!
Super,uwielbiam krewetki <3
Koniecznie muszę spróbować je zrobić! ;)
Smacznego!! :)
Skorzystałam z tego przepisu jakiś czas temu. Dziś skorzystam raz jeszcze. To danie jest przepyszne!
Oo, uwielbiam ostre a z chili jeszcze nie próbowałam! Dzieki za super przepis! A te zdjęcia? Ahh! Szczególnie przypadło mi do gustu to z winem nalewanym na łyżkę! Pozdrawiam;)
Dzięki! A co do przepisu, to chili daje tutaj fajny smak, ale właśnie w ogóle nie jest ostre. Jeśli lubisz ostrzejsze, to dodaj dwie papryczki (dla mnie to już trochę za ostre) :)
Dziękuję za przepis ❤️ Radek zdecydowanie musi założyć swój blog kulinarny, ma chłopak talent (i zamiłowanie) do gotowania ?
Dzięki!!! :)
Ależ cudna zastawa! Krewetki kocham tak jak kalmary, ośmiornice i mule
Mniam! :)
Super przepis, na pewno spróbuję :)
Świetna zastawa stołowa (talerze), mogę wiedzieć, gdzie je kupiłaś?
Dzięki!!! :) Zastawa to Rosenthal :)
Hej gdzie kupujecie krewetki bo ciężko trafić na naprawdę dobre ? no chyba ze tylko ja mam takiego pecha ??
Lidl i Selgros – polecamy! :)
Najlepszy przepis na świecie! Dziękuję!
Pięknie dziękuje za ten przepis ?? wasze krewetki wyglądają obłędnie…..
Wypróbuje koniecznie ! :)
Paula, które krewetki kupujecie w Lidlu ? Jest kilka rodzai i nie wszystkie są dobre. Dziękuje za odp. Pozdrawiam
Nigdy nie kupujemy tych malutkich tylko zawsze te duże lub tygrysie ☺️
A jaki to rodzaj krewetek i czy trzeba coś z nich wyciągać/obierać je jakoś? Bardzo zależy mi na odp. :)
Prawie poczułam ten zapach, uwielbiam krewetki ale sama jeszcze nie robiłam nigdy!!!
Tak – trzeba je obierać :)
Paula, zrezygnowaliście już z diety wegetariańskiej/wegańskiej? Pytam z ciekawości, jakiś dłuższy czas temu wspominałaś, że przeszliście na taką dietę.
Ryby i owoce morza jemy :) nabiał staramy się ograniczać. Sery czasem jemy ale np. Czystego mleka czy jogurtu już nie.
A jak dużo masła dajecie po te krewetki na rozgrzewającą się patelnię? Sos jest taki raczej winno-maślany czy raczej minimum masła? Pytam bo w rożnych miejscach jadłam różne wersje… czasami krewetki wręcz pływały w tym sosie. Ale Wasz przepis świetny! W końcu uda mi się odtworzyć to w domu ? Dziękuje!
Nie za dużo tego masła. Ono ma być tylko do podsmażenia czosnku i chili :)
Hej! Krewetki jakoś przygotowuje cię przed smażeniem?
Nie, prosto z paczki wędrują na patelnie :)
Spróbuj kiedyś zrobicbgambas allaijo. Czyli krewetki w oliwie z czosnkiem. Są pycha
Oj bardzo lubie! ?
Czy to są mrożone krewetki ?
Tak :)
Tak to wszystko przedstawiłaś, że teraz mam niesamowitego smaka na krewetki!
Piękne danie, piękne zdjęcia :)
Zapraszam na nowy post, a w nim relacja z Verva Street Racing czyli niesamowitej imprezy motoryzacyjnej!♥ Pozdrawiam
Mój blog-KLIK
Czy krewetki obierasz przed? Wyciągasz te jelita itd czy kupujesz obrane? Albo obierasz po usmażeniu?
Obieram ze „skorupki” podczas jedzenia :)
Uwielbiam krewetki, na pewno wypróbuję Wasz przepis :)
Krewetki w ten sposób przyrządzone są naprawdę przepyszne. Sądzę, że każdemu zasmakują. Wersja mniej fit to krewetki w cieście – też są fantastyczne, no ale mają już dużo więcej kalorii :)
A ja mam pytanie – czy moglabym krewetki najpierw oczyscic z tych jelitek a dopiero potem gotowac? Tak ze po ugotowaniu bylyby w 100% gotowe do spozycia
Jak wolisz – możesz kupić „gotowe” krewetki ?
Gdzie kupiliście ten garnek ? Świetny jest a ciężko znaleźć mi coś podobnego na indukcję
Kiedyś na jakiejś promocji w Intermarche :)
Hej! Skad jest ta szklana misa?
Agata :)
Dziękuję za odpowiedź :)
Wyglądają bardzo apetycznie ;) Polecam też spróbować krewetki w sobie curry ;)
Uwielbiam krewetki w tak prostym wydaniu :) Robię podobnie, czasem łączę z makaronem i zieloną sałatą w wersji obiadowej :)
Wygląda i pewnie smakuje obłędnie!! ☺️??
Ale pytanie od totalnego laika, krewetki kupujemy takie gotowe/zamrożone i nic już z nimi nie trzeba robić, wystarczy tylko wyjąć z paczki i na patelnię? ? jeśli głupie pytanie to przepraszam ale w ogole się nie znam na gotowaniu ??♀️
Tak – wystarczy prosto z opakowania wrzucić je na patelnie. Ale potem przy jedzeniu trzeba je obierac :)
Zrobiłam krewetki😁 przeeeeepyszne!! 😋