Dzisiaj ostatni konkursowy wpis w ramach akcji „Blogerzy z pomysłem” organizowanej przez markę Tefal. To już też ostatnia szansa żebym wygrała dla Was dodatkowe zestawy tej marki. Klikajcie „like” pod moimi pomysłami na śniadanie, obiad i kolację. Nagrody wygrają Ci, którzy opublikują na fanpage’u Facebook Tefal  propozycje przepisów z użyciem produktów tej marki. To ja wybieram zwycięzców. A dzisiaj… DESER!!! Czyli to co tygryski lubią najbardziej i to nie byle jaki deser bo prezentuję Wam prosty przepis na sernik z dyni :)

Składniki, których potrzebujemy do zrobienia sernika:

– 400 gram puree z dyni

– 500 gram twarogu półtłustego

– 4 jajka

– 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego

– 2/3 szklanki brązowego cukru

– 1,5 szklanki płatków owsianych

– 150 gram masła

– 2 łyżeczki cynamonu

– 3 łyżki cukru waniliowego

PRZEPIS DESER-002

Do zrobienia deseru posłużyły mi produkty marki Tefal takie jak:

– blender Tefal Infiny Force

– rondelek z 10-częściowego zestawu garnków Tefal Duetto

– robot planetarny Tefal Masterchef Gourmet

DSC00340d-002

1. Na początku obieramy dynię i kroimy ją. Ja wybrałam dynię Muskat, ale Hokaido też będzie dobrym wyborem.

DSC00366d-002

2. Dynię wrzucam do garnka z zestawu Tefal Duetto, który jest bardzo pojemny, i zalewam ją wodą. Zamykam pokrywkę i gotuję, aż dynia zmięknie. Dzięki otworom w pokrywce zostawiam garnek i zajmuje się następnymi czynnościami.

3. Czas zrobić spód do naszego sernika. Płatki owsiane zmieliłam blenderem Tefal Infiny Force. Ja za pomocą funkcji „turbo”zmieliłam je bardzo drobno.

PRZEPIS DESER1-002

4. Do płatków dodajemy cynamon, cukier waniliowy i masło.

DSC00364d-002

5. Całość mieszamy drewnianą łyżką i wkładamy na naszą formę do pieczenia. Spód wkładamy do lodówki i zajmujemy się teraz masą na sernik.

DSC00371d-002

6. Można wybrać już zmielony twaróg, ale ja sama go zmieliłam blenderem Tefal Infiny Force, który zrobił to świetnie: żadnych grudek tylko miękka masa. Dzieje się tak dzięki 4 ostrzom i technologii Activ Flow. Następnie należy zblendować ugotowaną już dynię, aby otrzymać puree (wcześniej odlewamy wodę z garnka). Dzięki temu, że każdy garnek Tefal Duetto ma „dziubek”i dziurki w pokrywce, nie trzeba ściągać pokrywki czy przerzucać wszystkiego na sito.

PRZEPIS DESER2-002

7. Mamy już ser i dynię. Czas wrzucić to wszystko do robota planetarnego Tefal Masterchef Gourmet, który zrobi za nas całą robotę. Na początku wkładamy twaróg i dodajemy do niego stopniowo cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy po jajku – wszystko to na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy przestudzone puree z dyni i podkręcamy obroty.

DSC00389d-002

8. Robot planetarny Tefal Masterchef Gourmet  sprawdził się naprawdę świetnie. Jego ogromnym plusem jest cicha praca i różne końcówki, dzięki którym możemy zrobić ciasto na sernik, tort czy chleb! Dodatkowo ruch planetarny głowicy zapewnia optymalne połączenie składników i lepsze efekty.

DSC00398d-002

9. Gotową masę wylewamy na wcześniej przygotowany owsiany spód i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni.

DSC00399d-002

10. Po czterdziestu minutach sernik gotowy! Najlepiej smakuje na następny dzień prosto z lodówki.

DSC00657d-002

11. Idealnym połączeniem do słodkiego sernika są kwaskowate dodatki. Ja wybrałam śliwki i żurawinę, z których zrobiłam w blenderze mus.

PRZEPIS DESER3-002

12. Całość prezentuje się pięknie a deser jest naprawdę przepyszny!

DSC00666d-002

Do następnego!