Dziękuję Wam za tak smaczne i zdrowe przepisy – na pewno wykorzystam większość z nich :) Niestety moglam rozdać tylko 5 voucherow – poniżej zwycięskie przepisy
1.Wera
„Kotleciki marchewkowe z sosem pesto:
Ścieramy na tarce 3 duże marchewki i gotujemy je na mleku aż będą pół miękkie. Następnie dodajemy szczyptę czubrycy ( ewentualnie soli). Ugotowaną marchew ściągamy z ognia i dodajemy do niej jajko i energicznie mieszamy. Powstałą marchewkową masę formujemy w malutkie kotleciki i smażymy z obu stron na oliwie. Następnie ucinamy kilka listków bazylii i je rozcieramy używając blendera. Kotleciki polewamy sosem i …hmmm PYCHA! ;)
mail: [email protected]”
2. Ania Norkiewicz
„Przepis na szybki koktajl przed snem:
– twaróg chudy pół
– garść owoców
– 1 łyżka płaska masła orzechowego 90% orzechów
– mleko free gluten
Miksujemy i gotowe! Szybko i pysznie!”
3. Olga Kamińska
„Moja ulubiona potrawa na sniadanie:
Jaglanka z mlekoem kokosowym mango i granatem.
– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-szkanka mleczka kosowego
– pol wydrylowanego granatu
– pol obranego banko
– platki migdalow szczypya
Kasze gotujemy z woda w skali 2:1 , dodajemy do ugotowanej kaszy mleczko kokosowe i mieszamy, po chwili dodajemy mango i ponownie mieszamy .
Czekamy az ostynie. Na koniec posypujemy granatem oraz platami migdalowymi.
Pyszne, szybkie , zdrowe , bezglutenowe! ;)”
4. Ania
„Frittata – rodzaj składników i ilość jajek zależy od wielkości głodu i składników posiadanych w lodówce :D ja do 2-3 roztrzepanych jajek dodaję świeży szpinak, paprykę czerwoną pokroją w paski, cukinię w plastry, ziemniaka pokrojonego w kostkę, który został w poprzedniego obiadu, szynka drobiowa w kostkę, przyprawy wedle uznania, ja daję sól, pieprz, słodką paprykę, trochę chili, oregano lub świeżą bazylię. Danie jest szybie i proste bo podstawą są jajka, a reszta składników to w zasadzie to co mamy w lodówce :D Całość wylewam do małej foremki ceramicznej lub na patelnię i do piekarnika na ok.15 minut. gdy już mam danie na talerzu polewam sobie sosem balsamico. SMACZNEGO! :D”
5. Miki
„Buraczkowe ciacho <3 przemycenie zdrowych buraczków i smaku ciasta :)
Składniki: olej rzepakowy, szklanka cukru, jajka, mąka, proszek do pieczenia, odrobinka soli, cynamon, kakao, cukier waniliowy, starte buraki, , orzechy, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Ucieramy jajka z cukrem, łączymy z olejem, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem, kakao i solą. Do powstałej masy dokładamy starte na tarce o grubych oczkach buraki, zmiksowane orzechy, rodzinki i wiórki kokosowe, całość mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach :) całość po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową, gotowe :) a jakie smaczne!
PS. ciasto idealnie nadaję się dla dzieci!”
__________________________________________________________________________________
Jeśli śledzicie moje kanały social media, to na pewno zauważyliście, że ostatnio testowałam catering dietetyczny LYFE. Dzisiaj kilka słów o moich odczuciach :) Mam dla Was również pięć voucherów, ale o tym poniżej :)
Catering dietetyczny LYFE rozwozi jedzenie na terenie Poznania i okolic. Codziennie, z samego rana kurier dostarcza paczkę z posiłkami na dany dzień. Jedzenie jest świeże i zdrowe, pakowane tego samego dnia. Sami możemy zdecydować lub skonsultować to z dietetykiem, jaki zestaw będzie dla nas najlepszy: do wyboru mamy dietę basic, vegan, gluten free i sport (aeoro/mass).
Moim zdaniem taki catering to fantastyczna rzecz jeśli wiemy że czeka nas bardzo napięty dzień, w którym nie będziemy mieć czasu na 5 pełnowartościowych posiłków (lub dla osób, które dużo pracują i po prostu nie mają czasu gotować). Koszt dostawy na jeden dzień to max 40 zł (czyli tyle ile obiad na mieście). W dodatku to bardzo przydatna opcja dla osób, które są na redukcji, chcą przybrac na masie, schudnąć czy po prostu zdrowo się odżywiać. Można zamówić także catering na tydzień czy miesiąc. Poniżej zamieściłam Wam przykładowy opis jedzenia na dwa dni. Posiłki są naprawdę bardzo smaczne i co najważniejsze: różnorodne! Można je podgrzewać, ale też jeść na zimno.
Na koniec mam dla Was 5 Voucherów, które upoważnią Was do otrzymania cateringu dietetycznego (przez 2 dni). Co należy zrobić aby otrzymać taki voucher? Podajcie w komentarzu swój ulubiony przepis na smaczną, szybką i zdrową portawę wraz z adresem e-mail. 5 najciekawszych dostanie nagrodę. Pamietajcie, ze zgłaszać się mogą tylko osoby z Poznania i okolic. Komentarze konkursowe możecie zamieszczać do 5 kwietnia do 00:00. Następnego dnia w notce konkursowej ogłoszę zwycięzców :)
Do następnego!
Zazwyczaj gdy nie mam wiele czasu decyduję się na pierś z kurczaka, warzywa z patelni oraz ryż. Dlaczego to szybka potrawa? Bo wszystko robię jednocześnie, pierś z kurczaka oraz warzywa smażę na patelni a ryż sam się gotuje :) A do tego świeży sok jabłkowy z sokowirówki – pycha! :)
zapomniałam dodać maila – [email protected]
Ekspresowe ciastka owsiane
Fenomen moich ciastek polega na tym, że za każdym razem wychodzą inne bo za każdym razem dodaję do nich inne pyszności.
Baza to płatki owsiane, jajko i rozgnieciony banan. W zależności od tego, co mam aktualnie w kuchennych szafkach dorzucam suszone owoce, miód, pestki, ziarna słonecznika, czasem nawet kawałki gorzkiej czekolady. Piekę dosłownie 15 minut w 180 stopniach.
Smakuję wszystkim, nawet moim znajomym, którzy dostają wysypki na hasło „zdrowe jedzenie”;)
Sałatka:
– rukola
– ser feta
– orzechy włoskie
– brzoskwinie z puszki
– kurczak
+ pół łyżki miodu i pół łyżki soku z cytryny
[email protected]
Nie jestem niestety z Poznania, ale będę tam pracować w następnym tygodniu przy organizacji Półmaratonu i baaaardzo chciałabym spróbować taki catering, bo praca po 10-12 godz dziennie i zamawiane przez szefostwo obiady zawsze wiążą się dla mnie z przymusowym „cheat dayem”… Nie wiem który przepis wybrać, wszystkie swoje ulubione opisuję na swoim blogu, żeby podzielić się z innymi. http://www.cleansmartfood.blogspot.com Mam nadzieję, że komisja konkursowa ;) coś wybierze! Pozdrawiam
Sałatka z kaszą bulgur, łososiem i burakiem
Składniki na 2 porcje:
• 0,5 szklanka suchej kaszy bulgur
• 2 garści rukoli
• 50 g wędzonego łososia pokrojonego w paski
• 50 g białego sera pokrojonej w kostkę
• garść ziaren słonecznika, uprażonych na suchej patelni
• garść pestek dyni uprażonych na suchej patelni
• burak ugotowany, pokrojony w plasterki
• pieprz ziołowy, zioła prowansalskie,
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
• sok z cytryny
Kaszę bulgur upraż na suchej patelni, aż zacznie lekko brązowieć, po czym zalej ją 1 szklanką gorącej wody i parz pod przykryciem, aż bulgur wchłonie całą wodę. Kiedy to nastąpi, do kaszy dodaj połowę soku z cytryny, dokładnie wymieszaj i zostaw do wystudzenia. Dodaj pozostałe składniki oraz łyżkę oliwy, dopraw pieprzem ziołowym, ziołami rowansalskimi i sokiem z cytryny. Gotowe!
Witam serdecznie, z pewnością moją ulubioną i jednoczesnie szybką dietetyczną potrawą jest makaron z łososiem
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy łososia pokrojonego w paseczki -200g. Smażymy 2 minuty. Dodajemy serek Mascarpone -250g , mieszamy i smażymy, aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, dodajemy koperek. Mieszamy. Do sosu przekładamy odcedzony makaron, mieszamy i podgrzewamy razem około minuty. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Karolina Jaworska
[email protected]
Tak, te 250 gram serka mascarpone jest wybitnie dietetyczne. Ale rozumiem, że dopóki makaron jest bezglutenowy, to mascarpone nie tuczy? ;]
Jednym z moich ulubionych szybkich i zdrowych dań lub również przekąsek jest tortilla smażona na patelni !
Na patelni kładziemy jeden placek tortilii.
Kładziemy na niego ser, szynkę, paprykę, rukolę, roszponkę ( również według swojego uznania)
Lub w wersji obiadowej z kurczakiem :)
Smażymy na suchej patelni do rozpuszczenia się serka.
Szybka i zdrowa przekąska :)
[email protected]
Ma być smacznie zdrowo szybko i z powiewem ciepła? Otóż proponuje sałatkę z grilowanym kurczakiem, bukietem ulubionych sałat, prazonymi orzeszkami pinii, truskawkami i ciepłym sosem z serka blue. Bukiet smaków wyśmienity i do tego jak to sałatka- czas przygotowania minimalny. Pozdrawiam
Posiłek na jeden dzień to nie max. 40zł, bo przy wyborze nawet długoterminowym wychodzi 50zł za dzień. 1400zł za 28 dni = 50zł za dzień. A przy innych opcjach było drożej.
Puszyste naleśniki białkowe z musem czekoladowym.
Naleśniki:
– dwa białka
– jedno żółtko
– dwie łyżki mleka kokosowego
– dwie łyżki mąki kukurydzianej
– łyżeczka miodu
– łyżeczka oleju kokosowego
Białka ubijam. Resztę składników mieszam ze sobą i dodaje ubite białka, by stworzyły jednolita masę. Smażę na oleju kokosowym po około minucie na stronę (wychodzą około 4 naleśniki).
Mus czekoladowy:
– awokado
– 2 łyżki kakao
– łyżeczka miodu
– szczypta chilli
Całość blenduje i gotowe!
Przygotowanie zajmuje około 12 minut :) smacznego!
Sałatka brokułowa!
Kotleciki marchewkowe z sosem pesto:
Ścieramy na tarce 3 duże marchewki i gotujemy je na mleku aż będą pół miękkie. Następnie dodajemy szczyptę czubrycy ( ewentualnie soli). Ugotowaną marchew ściągamy z ognia i dodajemy do niej jajko i energicznie mieszamy. Powstałą marchewkową masę formujemy w malutkie kotleciki i smażymy z obu stron na oliwie. Następnie ucinamy kilka listków bazylii i je rozcieramy używając blendera. Kotleciki polewamy sosem i …hmmm PYCHA! ;)
mail: [email protected]
Przepis na szybki koktajl przed snem:
– twaróg chudy pół
– garść owoców
– 1 łyżka płaska masła orzechowego 90% orzechów
– mleko free gluten
Miksujemy i gotowe! Szybko i pysznie!
Coś ode mnie na szybko do zrobienia, w tygodniu z opcją podgrzania, na niedzielny obiad. Poniżej przepis :
Mięso w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięso z piersi indyka bez skóry 70 g
Cebula 0,5 g
Pieczarka 5 sztuk -100 g
Oliwa z oliwek 2 łyżeczki 10 ml
Ziemniaki 1 sztuka -90 g
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 120 ml
Mąka pszenna typ 550 1 łyżka -12 g
Masło śmietankowe 1 łyżeczka 5 g
Sól biała 1 szczypta 2 g
Pieprz czarny 1 szczypta 2 g
Papryka czerwona słodka 1 szczypta 2 g
Bulion z kostki rosołowej 1/2 szklanki 120 ml
Oczyszczone z błon i umyte mięso pokrój w plastry. Każdy kawałek posyp solą, pieprzem i papryką odstaw w chłodne miejsce na ok 15 minut. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Mięso oprósz mąką i usmaż na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Dodaj posiekaną cebulę, a następnie pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj masło i całość delikatnie podsmaż, zalej bulionem i duś pod przykryciem przez ok 15 min. Kiedy mięso będzie już miękkie powstały sos zagęść mlekiem wymieszanym z mąką i odrobiną ciepłego bulionu z brytfanny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego !
Prosty przepis, na każdą dosłownie każdą okazję. W tygodniu do podgrzania przed pracą, na niedzielny obiad r ównież. Podaję przepis na:
Mięso w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięso z piersi indyka bez skóry 70 g
Cebula 0,5 g
Pieczarka uprawna świeża 5 sztuk 100 g
Oliwa z oliwek2 łyżeczki 10 ml
Ziemniaki średnio1 sztuka 90 g
Mleko spożywcze 0,5% tłuszczu 120 ml
Mąka pszenna typ 550 1 łyżka 12 g
Masło śmietankowe 1 łyżeczka5 g
Sól biała 1 szczypta 2 g
Pieprz czarny 1 szczypta 2 g
Papryka czerwona słodka 1 szczypta 2 g
Bulion z kostki rosołowej 1/2 szklanki 120 ml
Oczyszczone z błon i umyte mięso pokrój w plastry. Każdy kawałek posyp solą, pieprzem i papryką odstaw w chłodne miejsce na ok 15 minut.W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Mięso oprósz mąką i usmaż na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Dodaj posiekaną cebulę, a następnie pokrojone w plastry pieczarki. Dodaj masło i całość delikatnie podsmaż, zalej bulionem i duś pod przykryciem przez ok 15 min. Kiedy mięso będzie już miękkie powstały sos zagęść mlekiem wymieszanym z mąką i odrobiną ciepłego bulionu z brytfanny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Podawać z ugotowanymi ziemniakami. smacznego!
ulubione, proste i szybkie w przygotowaniu
DIETETYCZNE NUGGETSY W PŁATKACH OWSIANYCH.
Składniki:
Pierś z kurczaka,
Płatki owsiane
Białko jajka
Przyprawy: dowolnie (ja daję sól ziołową, paprykę, zioła prowansalskie)
Pierś kurczaka kroję na niezbyt duże kawałku. Obtaczam je w białku jajka.
Na talerzu mieszam płatki owsiane z przyprawami i obtaczam w tym kawałki kurczaka.
Wrzucam do piekarnika (na papierze do smażenia) rozgrzanego na ok 160 stopni. Piekę ok 15 minut.
voilà! ;)
mail: [email protected]
Wygląda opór apetycznie, chociaż ja wolę sama gotować. Jest to wtedy taka część rytuałów związanych ze zdrowym trybem życia. Gdyby ktoś przywoził mi jedzenie czułabym się jakoś tak.. dziwnie :)
Przepyszne, zdrowe i w sam raz po treningu:
twaróg półtłusty zmiksowany z masłem orzechowym :)
Polecam :)
Warzywne kotleciki z batatami i surówką marchwiowo-jablkową
-Warzywne kotleciki:
2marchewki, pietruszka, ziemniak, cukinia, fasolka szparagowa
Sposób przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do gotujacej sie wody na 10-15min
Odcedzamy wodę i zalewamy garnek zimna woda na 5-10min, następnie blendujemy wszystko, dodajemy jajko i szklanke/dwie bulki tartej. Wszystko razem mieszamy do uzyskania gestej masy, z której możemy już turlac nasze kotleciki.
Gotowe kotleciki nalezy piec na patelni (oliwa z oliwek) do zarumienienia lub wrzucic do piekarnika na 15-20min.
-Bataty (gotowane/pieczone):
-gotowane: robimy dosłownie tak samo jak ziemniaki
-pieczone: kroimy na male paski (a’la frytki) i wrzucamy na blache na 15-20min (do zarumienienia)
-Surówka marchewkowo-jabłkowa
3xmarchew, 1xjabłko
Trzemy wszystko na tarce, wyciskamy troche soku z cytryny, doprawiamy sol/pieprz.
OBIADEK GOTOWY, SMACZNEGO :)
[email protected]
Ja uwielbiam zdrowe „frytki” ze słodkich ziemniaków ( tzw. batatów) z rozmarynem! Są pyszne, banalnie proste, świetnie pasują i na obiad i na kolację ;) Obieram jednego dużego albo dwa małe słodkie ziemniaki, kroję w plasterki i wrzucam do jakiejś miski / naczynia. Lekko solę do smaku, dodaję 1 łyżkę rozmarynu, 2 łyżki soku z cytryny oraz 5 łyżek oliwy z oliwek i wszystko ładnie mieszam aż rozmaryn „przylepi się” do batatów. Następnie wrzucam to wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzam na 25-30 min do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Banalne, cały dom pachnie i jest przepyszne!:) Świetnie smakują z różnymi dipami, ja najbardziej lubię proste połączenie ( już niestety mniej zdrowe ;P ) majonezu z ketchupem ;)
Łosoś ze szpinakiem i kasa kuskus ze świeżymi warzywami.
Łososia polać z sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli morskiej. Zawinąć w folię aluminiową i upiec przez 15 minut w piekarniku o temp. 180 stopni. Nie za długo, aby nie przesuszyć delikatnego mięsa. Świeży szpinak zblanszować, doprawić solą i pieprzem oraz dodać łyżkę śmietanki w celu nadania kremowego posmaku oraz aby zmniejszyć szkodliwość zawartego w szpinaku kwasu szczawiowego. Kasze kuskus zalać wrzątkiem, wymieszać z drobno pokrojoną świeżą papryka, rzodkiewką oraz pietruszką (można dodać świeżego ogórka, ale zmniejszy to zawartość witaminy C w potrawie). Kuskus polać odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
[email protected]
Zapraszam do spróbowania najłatwiejszej sałatki o cudownym smaku.
Garść rukoli, gruszka pokrojoną w kosteczkę, trochę suszonej żurawiny i do tego malutkie kawałki niebieskiego sera pleśniowego. Do przygryzienia chrupki chlebek i fantastycznia sałatka idealna na przerwę w pracy. Wykonanie jej rano zajmuje dosłownie 4 minuty.
Nie polecam jednak robić jej dzień wcześniej ze względu na gruszke, która po kilku godzinach robi się ciemna i nie smaczna.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Potwierdzam!
Frytki z batatów są świetne. W Biedronce 1 kg kosztuje ok 7 zł, natomiast dwie średnie sztuki to wydatek rzędu 3-4 złotych.
Agata
Moja ulubiona potrawa na sniadanie:
Jaglanka z mlekoem kokosowym mango i granatem.
– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-szkanka mleczka kosowego
– pol wydrylowanego granatu
– pol obranego banko
– platki migdalow szczypya
Kasze gotujemy z woda w skali 2:1 , dodajemy do ugotowanej kaszy mleczko kokosowe i mieszamy, po chwili dodajemy mango i ponownie mieszamy .
Czekamy az ostynie. Na koniec posypujemy granatem oraz platami migdalowymi.
Pyszne, szybkie , zdrowe , bezglutenowe! ;)
Jeśli chodzi o bardzo smaczne śniadanie polecam kaszę kus-kus z granatem, gruszką i pomarańczą polane jogurtem naturalnym i posypane cynamonem :) mmmm! smaczne i dostarczające energii!
mail: [email protected]
przepis na szybka i zdrowa przekąskę ? Przepis równa sie kreatywność , u mnie z nia rożnie ale ostatnio zaczęłam doceniać kubki smakowe i robie z nimi wszystko.Ostatni ulubieniec ? Sałatka ze wszystkiego
Znalazła sie tam rukola ,papryka ,kukurydza kawałki melona ,oliwki zielone ,TRUSKAWKI,połówki fioletowego winogrona ,suszona żurawina ,kawałki wędzonego łososia ,pestki dyni i słonecznik wszystko to polane sosem winegret ! Trzeba próbować wszystkiego i łączyć wszystko ze sobą ! Bo jedzenie jest po to zeby nim sie bawić !!! Troche zycia i wiosny trzeba dać na talerzu , pozdrawiam :)
Mój przepis na szybki i zdrowy posiłek to zupa krem pomidorowo-paprykowa.
Składniki:
-3 albo 2 duże pomidory
-1 czerwona papryka
-cebulka
-kostka rosołowa
-mały koncentrat pomidorowy
-łyżeczka masła
-sól
-pieprz
-parmezan
-świerza mięta
Sposób wykonania:
W garnku smażymy cebulke na
maśle. Następnie dorzucamy pokrojone
pomidory,paprykę. Chwile dusimy i dodajemy
0,5l wody. Wrzucamy kostkę rosołową, koncentrat. Całość miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy z tartym parmezanem i drobno posiekana miętą ( równie dobrze smakuje z grzankami ). Pozdrawiam i życze smacznego ;) [email protected]
najszybsza sałata z mini sałaty rzymskiej z gruszka skarmelizowaną brązowym cukrem, serem z błękitną pleśnią oraz uprażonymi orzechami nerkowca zwieńczona oliwą z oliwek.
Placuszki bananowe:
– dojrzały banan
– jajko
– cynamon
– odrobina wiórków kokosowych (jeśli ktoś lubi:))
Składniki łączymy, formujemy placuszki, smażymy bez tłuszczu kilka minut z każdej strony i voila:)) Przepis na pyszne, szybkie śniadanie (mniej roboty niż jajecznica!).
Najlepsze są z dodatkiem kwaskowych owoców na wierzchu. Smacznego:)
Śniadaniowy OMLET, którego można zabrać ze sobą wszędzie…
Nie dość, że przez 4-5h trzyma człowieka z dala od złych przekąsek to robi mega porządek w lodówce ;)
Podstawa dla mnie to 2 jaja, 50ml mleka, 35g płatków żytnich (wymiennie na inne zboża).
Dodatki? to co masz w lodówce .. Tu akurat :
kawałeczek kiełbasy, 3 pieczarki, kukurydza, czerwona cebula i dużo natki pietruszki :) (polecam dodać kawałek sera feta)
Przygotowanie? Wszystko pokroić, wymieszać, przelać na rozgrzaną patelnie.. po 3minutach podrzucić i buuum na drugą stronę ;)
MNIAM!
Chętnie podesle fotkę
Kotlety z kaszy jęczmiennej.
Potrzebujemy:
– 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
– szpinak
– słonecznik
– papryka
– cebulę
– 1/2 szklanki bułki tartej
– 1/4 szklanki oleju
– 2 łyżeczki przyprawy maggi
– przyprawy (wedle uznania)
Kaszę gotujemy. Cebulę, paprykę oraz szpinak kroimy na drobne kawałki. I teraz najlepsze. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Formujemy w kotleciki. Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy całość. Pieczemy. Koniec :)
Można jeść na zimno oraz ciepło. Idealna porcja dobrych węgli przed treningiem :)
Smacznego!
Mail: [email protected]
jak szybko, zdrowo i smacznie to koniecznie PŁATKI JAGLANE :) na mleku bez laktozy (lekko słodkie!) z dodatkiem suszonej żurawiny, goji, orzechów, świeżych owoców bądź domowej konfitury – w zależności od sezonu, dostępności i ochoty. Rewelacyjny przepis na pożywne śniadanie/podwieczorek/kolację (niepotrzebne skreślić ;)). A przyrządzenie to tylko 5 minut!!!
I oczywiście jeszcze mój mail: [email protected]
Pozdrawiam! :)
Frittata – rodzaj składników i ilość jajek zależy od wielkości głodu i składników posiadanych w lodówce :D ja do 2-3 roztrzepanych jajek dodaję świeży szpinak, paprykę czerwoną pokroją w paski, cukinię w plastry, ziemniaka pokrojonego w kostkę, który został w poprzedniego obiadu, szynka drobiowa w kostkę, przyprawy wedle uznania, ja daję sól, pieprz, słodką paprykę, trochę chili, oregano lub świeżą bazylię. Danie jest szybie i proste bo podstawą są jajka, a reszta składników to w zasadzie to co mamy w lodówce :D Całość wylewam do małej foremki ceramicznej lub na patelnię i do piekarnika na ok.15 minut. gdy już mam danie na talerzu polewam sobie sosem balsamico. SMACZNEGO! :D
Przyznam szczerze, że jestem wielkim łasuchem jesli chodzi o wypieki. Jako że cwicze od paru tygodni postanowilam sama upiec ciasto na zdrowo. Co to bedzie? Ciasto bananowe! Po kazdych cwiczeniach jem banana, zatem nie mogło go zabraknąć w cieście. Przepis wyprobowany, a ciasto bardzo smaczne, do tego ten zapach bananów w kuchni; )
SKŁADNIKI
4 duże, bardzo dojrzałe banany
3 łyżki miodu lub ksylitolu
2 szkl. mąki razowej
1,5 łyżeczki sody
duźa szczypta soli
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki oleju z oliwek
1/4 szklanki wody
kilka szczypt naturalnej wanilii w proszku
PRZYGOTOWANIE
30-60 MIN.
Rodzynki (namoczone wcześniej we wrzątku) oraz banany zmiksować blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piec w 180°C przez 45-50 minut (drewniany patyczek włożony do ciasta powinien być czysty, a samo ciasto rumiane)
[email protected]
Moja ulubiona potrawa to chlebek pita z tuńczykiem, kaszą kus kus i warzywami ;)
Składniki:
-kus kus
-natka pietruszki
-pomidor
-oliwa z oliwek
– sok z cytryny
-czosnek
-sól, pieprz
-tuńczyk z wody
-mix sałat
-marchewka
-chlebek pita
Sposób przygotowania:
– ½ szklanki kaszy kus kus zalej gorącą wodą i lekko posól
– Przygotuj w miseczce sos: połącz ½ łyżki oliwy, sok z cytryny, 1/2 posiekanego ząbka czosnku, sól oraz pieprz
– Posiekaj pomidora oraz natkę pietruszki, utrzyj marchewkę
– Na talerzu wyłóż mix sałat, ugotowany kus kus oraz tuńczyka. Dodaj posiekanego pomidora oraz 3 łyżki natki pietruszki. Całość posyp startą marchewką i polej sosem. Jedz wraz z chlebkiem pita
Łosoś na szpinaku z mozarella – uwielbiam
Rybę (100g) pokroić na średniej wielkości kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na godzinę. W garnku rozgrzać margarynę ( 1 łyżka, najlepiej Flora), dodać 2 kulki szpinaku w liściach i podgrzewać mieszając aż się rozmazi, przyprawić, dodać jogurt naturalny i zgnieciony czosnek, gdy połowa płynu odparuje, doprawić solą, pieprzem i gałką. Na małej ilości margaryny, na patelni zeszklić cebulę (1/4 sztuki), dodać 3 pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż prawie cały płyn odparuje. Do żaroodpornego naczynia włożyć szpinak, na to kawałki ryby, a na to pieczarki. Zapiekać 15 minut w 200stopniach po czym położyć plasterek mozarelli light i zapiekać jeszcze 10 min. Podawać z 2 łyżkami kaszy jaglanej. Jedna porcja to zaledwie 350kcl.
[email protected]
Bardzo chciałabym przetestować catering, ponieważ ostatnio rozpoczęłam nową pracę i mam mało czasu na gotowanie :) Mój pomysl na coś pysznego a jednocześnie dietetycznego, to kurczak curry.
Składniki:
– 2 piersi kurczaka
– 2 cebulki
– 2 ząbki czosnku
– 400 g zielonej fasolki szparagowej (ja wybieram krojoną)
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżka oliwy
– 1 szkl. bulionu
– 3 łyżki curry
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 lyzeczka ostrej papryki
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Wrzucić na oliwę. Dodać curry i papryki. Zeszklić. Kurczaka pokrojonego w kostkę (doprawionego solą i pieprzem) dorzucić na patelnię. Podsmażyć. Wlać bulion i gotować, aż część odparuje. Fasolkę ugotować w osolonej wodzid i dorzucić na patelnię. Zaprawic jogurtem.
Podawać z brązowym ryżem.
Smacznego!
Smacznego :)
ciekawy wpis i szkoda że tylko na terenie po życzę wesołych świąt http://fashionlifeshopping.blogspot.com
Najprostsze placki bez grama mąki, a z dużą ilością białka!
Zalety:
– są bardzo proste (4 składniki)
– bez grama mąki
– praktycznie bez węgli (pod warunkiem, że użyjecie stewii/słodzika)
– łatwo je modyfikować dodając np. cynamon, imbir, rodzynk, żurwanię i inne
– można ja jeść praktycznie o każdej porze dnia (świetnie pasują do lunchbox’a!)
Jakie są ich składniki?
Siemię lniane mielone – 3 łyżki
2 jajka
Proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
„Słodzidło” (miód/cukier/stewia/ksylitol) – ilość wg własnych upodobań
Wykonanie:
Bardzo dokładnie roztrzepać jajka ze „słodzidłem”.
Dodać siemię lniane oraz proszek do pieczenia, wymieszać i odstawić na parę minut.
Smażyć na dobrej patelni na kropli tłuszczu (a aby było jeszcze zdrowiej: na oleju kokosowym).
Ściągnąć z patelni i podać z ulubionymi dodatkami.
Przybliżona kaloryczność oraz rozkład BTW (liczyone bez słodzidła, bo każdy doda coś innego) to ok 217 kcal (BTW: 22,1 g/ 14,1 g/ 0,6 g).
Bardzo fajny, alternatywny posiłek, bogaty w białko oraz zdrowe tłuszcze!
Enjoy the meal! :)
Moim odkryciem stały się ostatnio pyszne i ZDROWE placuszki z dyni :-)
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki oraz miąższ. Pozostałą część dyni ścieramy na tarce z dużymi otworami. Następnie do startej dyni dodajemy jajka, mąkę i zioła (wedle uznania, dodaje tymianek, oregano, bazylię czy też zieloną pietruszkę) – wszystko dokładnie należy wymieszać. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy małe porcję ciasta i smażymy z obu stron na złociutki kolor :) i gotowe :) – w celu modyfikacji, by przyrządzić placuszki na słodko, zamiast ziół możemy dodać cukier.
Odkryciem do picia jest koktajl z selerem naciowym, tak tak – seler naciowy! Pycha! A więc…potrzebny jest jogurt naturalny, seler naciowy, ogórek zielony, koperek, sól morska, świeżo mielony pieprz – wszystko to mielimy w melakserze.
Pozdrawiam i życzę smacznego! :)
E- mail: [email protected] :)
Poznań <3
Buraczkowe ciacho <3 przemycenie zdrowych buraczków i smaku ciasta :)
Składniki: olej rzepakowy, szklanka cukru, jajka, mąka, proszek do pieczenia, odrobinka soli, cynamon, kakao, cukier waniliowy, starte buraki, , orzechy, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Ucieramy jajka z cukrem, łączymy z olejem, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, cynamonem, kakao i solą. Do powstałej masy dokładamy starte na tarce o grubych oczkach buraki, zmiksowane orzechy, rodzinki i wiórki kokosowe, całość mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach :) całość po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową, gotowe :) a jakie smaczne!
PS. ciasto idealnie nadaję się dla dzieci!
zapomniałam o e-mail: [email protected] :)
Very nice! great post!!!
Omlet z serka wiejskiego
2 jaja
40 gram płatków owsianych zmielonych na mąkę
100 gram gęstego serka wiejskiego
łyżeczka miodu
cynamon do smaku
troszkę oleju do smażenia ;)
Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na 15 minut i smażymy z obu stron po około 5 minut, podajemy z ulubionymi dodatkami :) niebo w gębie
Przepis, który zajmuje nie więcej niż 5 minut a jest zdrową i wartościową alternatywą kalorycznych deserów.
Składniki:
– 4 łyżki kuskusu
– łyżeczka cynamonu
– serek waniliowy 0%
– jabłko
Do miseczki wsypuję kuskus i cynamon, zalewam wrzątkiem tak, aby woda była około 1 cm nad kuskusem i miseczkę przykrywam złożonym ręcznikiem, żeby kuskus dobrze napęczniał. W międzyczasie wykrajam „wnętrzności” jabłka, dzielę je na 4 części i kroję w cienkie plasterki. Gdy kuskus napęcznieje polewam go serkiem waniliowym, dodaję pokrojone jabłka
i … voilà ! :)
No i mój adres e-mail: [email protected]
Łosoś na szpinaku z mozarella – Uwielbiam
Rybę (100g) pokroić na średniej wielkości kawałki, skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na godzinę. W garnku rozgrzać margarynę ( 1 łyżka, najlepiej Flora), dodać 2 kulki szpinaku w liściach i podgrzewać mieszając aż się rozmazi, przyprawić, dodać jogurt naturalny i zgnieciony czosnek, gdy połowa płynu odparuje, doprawić solą, pieprzem i gałką. Na małej ilości margaryny, na patelni zeszklić cebulę (1/4 sztuki), dodać 3 pokrojone w plastry pieczarki, dusić aż prawie cały płyn odparuje. Do żaroodpornego naczynia włożyć szpinak, na to kawałki ryby, a na to pieczarki. Zapiekać 15 minut w 200stopniach po czym położyć plasterek mozarelli light i zapiekać jeszcze 10 min. Podawać z 2 łyżkami kaszy jaglanej. Jedna porcja to zaledwie 350kcl.
[email protected]
A ja polecam kurczaka w sezamie z frytkami z batatów lub dyni oraz zieloną fasolką szpargową robioną na parze z sosem malinowym lub wiśniowym.. Piękne zestawienie kolorów oraz smaków.
Co potrzebujemy:
– pierś kurczaka/ indyka
– sos sojowy
– sezam
– bataty/ bądź dynia
– fasolka szparagowa świeża lub mrożona
– maliny/ wiśnie mrożone albo świeże
– miód
Kurczaka porcjujemy (wielkość zależy od upodobać, ja zazwyczaj jedną pierś dzielę na 3 części), marynujmy w sosie sojowym a następnie obtaczamy w ziarnach sezamu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. W tym samym czasie obieramy i porcjujemy bataty bądź dynie, polewamy odrobiną oliwy i obtaczamy w ulubionych ziołach (u mnie oregano, bazylia, zioła prowansalskie), wkładamy do piekarnika. Fasolkę przygotowujemy na parze, a w małym rondelku z odrobiną miodu i 2 łyżkami wody zagrzewamy owoce, gotujemy do momentu redukcji wody i zgęstnienia sosu.
Łosoś + szpinak + ser feta w cieście francuskim zawijanym na kształt ryby <3
Ciasto francuskie własnej roboty
+30 dkg świeżego fileta z łososia
+10 dkg sera feta
+1 łyżka jogurtu naturalnego
+2 ząbki czosnku
+pieprz
+sok z cytryny
+gałka muszkatołowa
+1 jajko
Wykonanie:
1. Na patelnię wrzucić szpinak,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć. Dodać pieprz,gałkę muszkatołową,sok z cytryny,jogurt i jeszcze 3 minuty podsmażyć.Odstawić do wystygnięcia.
2. Łososia podzielić na 2 kawałki,skropić sokiem z cytryny. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i ponacinać pod ukosem.
3. Na środek ciasta dać szpinak,na to dać ser feta,a na ser położyć łososia.
4. Całość zapakować w ciasto.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz formując kształt ryby.Posmarować wierzch jajkiem. Z ziarenka pieprzu zrobić oko ryby.
5. Piec 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Może na pierwszy rzut oka dużo podpunktów, ale idzie szybciutko i zachwyca wszystkich;-)
Zapiekanka szpinakowa : Makaron pełnoziarnisty ugotowac al dente w lekko osolonej wodzie. Szpinak przygotowac na patelni, doprawic do smaku pieprzem i czosnkiem. Połowe ugotowanego makaronu wyłożyc na dno naczynia zaroodpornego, następnie dodać szpinak. W zależności od preferencji następnie można dodać gotowanego kurczaka, szynkę, czerwoną paprykę. Przykryć to serem mozarella i reszta makaronu. Na wierzch można dać ser i posypać czerwoną papryką. Zapiekać w piekarniku ok, 10/15 min
Przepis na sushi, szczególnie uwielbiany przez moją Narzeczoną – dietetyka!
Potrzebujemy ryż, algi, ocet ryżowy,dodatki:ogórek/ świeży łosoś/tuńczyk/paluszki krabowe/awokado musi być miękkie.Potrzebujemy także sól, cukier, sos sojowy, ostry nóż, pałeczki lub palce;-)
Ryż płuczemy, do czasu,aż woda zrobi się przejrzysta. Zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, aż do ostygnięcia. Do ostudzonego ryżu dodajemy cukier, ocet, sól.
Na algę rozkładamy ryż oraz ulubione dodatki.
Ciasno zawijamy i tniemy ostrym nożem.
Pałaszujemy!
Jednym z moich ulubionych zdrowych i szybkich dań jest łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Mam fiola na punkcie naleśników, poważnie :) kiedy mam intensywny tydzień rozpoczynam dzień naleśnikami z mąki amarantusowej (tak tak, bezglutenowe, eksperymentuje) dodając do nich 2 białka i jedno żółtko z jajka, trochę wody i ulubione przyprawy czyli cynamon, kardamon i gałkę muszkatolowa. Następnie Smaze je na oleju kokosowym i kiedy są jeszcze ciepłe, żeby jeszcze się porozpieszczac smaruje domowa nutella czyli zblenderowanym awokado – nie, nie całym, aż tak nie szaleje, maks 1/2 ;) z miodem i kakao :) cudo!
Sałatka z kurczakiem, mango i orzeszkami pinii
Na talerz rozkładamy umytą rukolę następnie usmażoną pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, pokrojone na cząstki soczyste mango, posypujemy orzeszkami pinii na koniec polewamy sosem z octu balsamicznego (dostępny w większych marketach). Pyszna, zdrowa i szybka.
Pasta z czerwonej soczewicy ;)
Najwięcej czasu zajmuje płukanie soczewicy, potem z górki. Gdy soczewica się gotuje (opłukana, zalana wodą 1 cm ponad ziarna), kroję i podsmażam na oliwie z oliwek cebulę czerwoną. Pod koniec smażenia dodaję rozgnieciony czosnek. Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażoną cebulkę z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, pieprz i ostrą paprykę. Mieszam i gotowę :) Potem do pudełka i do lodówki. Posmarowane nią pełnoziarniste pieczywo idealne na śniadanie, przekąskę, kolację, gdy nie mam czasu i siły na wymyślne dania.
Smacznego! :)
Moj pomysł na szybkie i zdrowe danie to jajka sadzone na szpinaku :) jak ktoś lubi to można wszystko zawinąć w tortille :)) Składniki na 1 porcję:
* 50 – 100 g szpinaku (najlepiej świeżego)
* 3 duże jajka
* sól, pieprz
Jeśli ktoś lubi to można dodać 2 ząbki czosnku. Świeży szpinak sparzyć wrzątkiem i posiekać.Jeśli mamy mrożony, to wrzucić od razu na rozgrzaną patelnię ( 25 cm ).Na patelni przyprawić i chwilkę podsmażyć, po czym w miarę równomiernie rozłożyć, a na wierzch wybić jajka.Nie mieszać!Zmniejszyć ogień do minimum i czekać aż się zetnie.Podawać gorące. Smacznego :))) mail- [email protected], pozdawiam
Smacznym, szybkim oraz zdrowym daniem są placki z cukinii z wędzonym łososiem! Do ich przyrządzenia potrzebne są:
3 cukinie
4 łyżki mąki
1 jajko
olej rzepakowy nierafinowany
Sól, pieprz
łosoś wędzony
jogurt grecki
cytryna
Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, zetrzeć na grubej tarce, włożyć na sito, posolić, wymieszać.
Cukinię wycisnąć w rękach, aby była sucha. Dodać jajko- wymieszać. Później dodawać stopniowo mąkę- gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotna była cukinia-ciasto powinno być dość gęste.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron, po kilka minut na każdą.
Placki układać na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, smażyć z obu stron, po kilka minut na każdą.
Placki układać na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
Wymieszać jogurt grecki z odrobiną soku z cytryny oraz szczyptą soli. Ciepły placek przybrać jogurtem i plastrem łososia!
Smacznego!
Chyba każde mleko jest free gluten…Może chciałaś napisać mleko bez laktozy?;) Nie wszyscy toleruja laktoże i wola pic mleko bezlaktozowo bo niby jest zdrowsze;) Ale to tez nie miało by sensu bo dodajesz biały twaróg który nie jest bezlaktozowy…
Uwielbiam słodycze, ale staram się ograniczać te kupowane w sklepach, co do których nie mam pewności, czy aby na pewno wpływają dobrze na mój organizm. W związku z tym szukam pomysłów i rozwiązań na to, żeby zjeść słodką, ale jednocześnie zdrową przekąskę. Stąd też narodził się pomysł, by spróbować zrobić domowe batony muesli. Oto mój sprawdzony, ulubiony przepis:
Płatki owsiane (1,5 szklanki)
Suszone morele (100g)
Suszone śliwki (100g)
Suszona żurawina (100g)
Płatki jęczmienne (1,5 szklanki)
2-3 łyżki masła orzechowego (takiego, które zawiera cukier trzcinowy)
Orzechy włoskie (50g)
Pestki słonecznika (150g)
Wiórki kokosowe (100g)
Sezam (100g)
Miód (3 łyżki)
Tabliczka czekolady
3 jajka
Suszone owoce, orzechy i czekoladę siekam w miarę drobne kawałki. Wszystkie składniki wrzucam do miski i dodaję 3 jajka. Dokładnie mieszam. Następnie wykładam tak przygotowaną masę na blachę, rozprowadzam równomiernie. Piekę w około 180 stopniach przez ok. 20 minut. Kroję na kształt batonów i pozostawiam do ostygnięcia.
Smaczna i zdrowa przekąska. Polecam! :)
omlet owsiano białkowy z lodami
omlet: białko z 3 jajek miksujemy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki mąki orkiszowej, 20g odżywki bialkowej o ulubionym smaku, 30g płatków owsianych błyskawicznych, 1łyzeczka cynamonu, szczypta imbiru, pol łyżeczki proszku do pieczenia – wszystko mieszamy z białkiem na jednolitą masę. wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez przykrycia az do zarumienienia – opcjonalnie mozna do lekko ściętego juz na patelni ciasta dodac kilka mrożonek np malin lub suszone owoce- morele
Gdy omlet sie smaży do blendera wkładamy 100-150g mrożonego kalafiora, 1łyzeczke kakao odtłuszczonego i 1łyzkę odzywki bialkowej oraz słodzik w pudrze (wg uznania), wszystko blendujemy na jedną masę.
OMLETA PODAJEMY Z LODAMI, dekorują bakaliami/masłem orzechowym lub syropem walden farms
LODY Z KALAFIORA I OMLET BIAŁKOWO – OWSIANY Z POLEWĄ TRUSKAWKOWO CZEKOLADOWĄ
Co nam będzie potrzebne na lody?
100-150g mrożonego kalafiora
1 łyżeczka kakao odtłuszczonego
słodzik
opcjonalnie odżywka białkowa o dowolnym smaku (do 20g)
Jak się za to zabrać?
1. Kalafior, łyżeczkę kakao, słodzik (ilość zależy od nas) i białko umieszczamy w blenderze. 2. Miksujemy wszystko na gładką masę.
Omlet:
białko z 3jajek ubiłamy na sztywną masę, dodajemy 30g płatków owsianych błyskawicznych, pół łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon, szczyptę imbiru i opcjonalnie odżywkę białkową o ulubionym smaku (do 20g). Wszystko mieszamy na jednolitą masę i wylewamy na rozgrzaną patelnię (można rzadkie jeszcze ciasto posypać siemieniem lnianym lub wiórkami kokosowymi. Smażymy z dwóch stron bez przykrycia.
Polewa: Zamrożone truskawki zalewamy odrobiną wody i wkładamy na 1,5-2 min do mikrofalówki, po wyjęciu posypujemy je słodzikiem w pudrze i dodajemy odrobinę kakao odtłuszczonego, wszystko mieszamy
Omleta podajemy z lodami i polewą (lub dzielimy to na dwa posiłki – omlet śniadanie, lody jako deser). Smacznego!
[email protected]
Moim ulubionym szybkim daniem na obiad jest gotowy placek tortilli z piersią kurczaka smażoną w papirusie, do tego rukola, ziarna słonecznika, pomidory suszone, pomidorki koktajlowe i sos z musztardy francuskiej. Szybkie danie, a pyszne, że palce lizać! :)
Polecam smaczną i sycąca, bogatą w białko sałatkę:
– 150g krewetek (w sosie własnym lub podsmażyć mrożone)
– 2 łyżki czarnego sezamu (przyprażyć na suchej patelni)
– sałata rzymska
– pół świeżego ogórka zielonego (pokroić w kostkę)
– pół awokado
– pół mango
– sos: łyżeczka miodu, łyżeczkaka musztardy, kilka kropli oliwy i soku z cytryny
– przyprawy: sól, pieprz, a dla przyspieszenia metabolizmu szczypta pieprzu cayenne
[email protected]
Jej…tak sobie czytam te komentarze i zazdroszczę Wam wszystkim tych pomysłowych przepisów na zdrowe i pożywne jedzenie. Ja takich przepisów nie znam i nie stosuję. :( Mam dwie lewe ręce w kuchni, a podane przez Was przepisy ku mojemu zdziwieniu mnie nie przerażają :) pewnie któryś wypróbuję :) od jakiegoś czasu zbieram się za zmianę odżywiana, ale na planach się kończy. Potrzebuję motywacji i inspiracji zarazem. Sądzę, że taki catering dietetyczny mógłby być dla mnie rozwiązaniem, a na pewno początkiem nowej drogi żywieniowej. Nie ukrywam, że bardzo ucieszyłaby mnie możliwość przetestowania takiej możliwości (chociażby przez te dwa dni) :) Pozdrawiam
MOJA ULUBIONA SZYBKA I ZDROWA PRZEKĄSKA to MAKARON SOJOWY Z ORIENTALNYM DRESSINGIEM i ORZECHAMI, do którego najczęściej dodaję SAŁATĘ RZYMSKĄ lub kapustę pekińską, a jeśli chodzi za mną DUŻY głód także KURCZAKA podsmażonego w grubej wartstwie ziół i ostrych przypraw albo tofu :) PYCHOTA! DELIKATNY i neutralny w smaku MAKARON świetnie do wszystkiego pasuje, SOS PODKRĘCA SMAK, a SAŁATA CHRUPIE ;)
PO ZALANIU GORĄCĄ WODĄ MAKARONU PRZYGOTOWUJĘ SOS: masło orzechowe mieszam z sosem słodko-ostrym, sosem sojowym, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, a dla wzmocnienia smaku dorzucam drobno posiekaną chilli i straty kawałeczek imbiru. Proporcje składników dressingu zależą od WŁASNYCH UPODOBAŃ :) Na końcu odcedzam makaron, dodaję sos i dodatki. Świetnie pasuje tu kolendra :)
Smacznego dziewczyny! :)
[email protected]
Świetne rozwiązanie dla tych zapracowanych!
zapomniałam maila [email protected] :D
zapomniałam o e-mailu [email protected]
Wygląda całkiem zjadliwie :)
Podjadłam parę razy od koleżanki kilka kęsów takiej dietki (nie pamiętam już dokładnie z jakiej firmy); było całkiem ok, ale potem czułam się winna przez to podjadanie, tu każdy kęs na wagę złota :)